Chutě starých Slovanů
Na stolování si Slované příliš nepotrpěli. Jedli na zemi z velkých mis, ale již v této době používali nůž a lžíci. Pokrmy nejčastěji rožnili nad ohněm nebo je zpracovávali ve vacích, které měli z žaludků zvířat. Slovanští lidé byli výborní zemědělci, a tak pěstovali nejrůznější obilniny, které zpracovávali na mouku, z které pekli placky a později koláče. Umlít čtvrt kila obilí jim trvalo až 2 hodiny, ale bez práce nejsou koláče. Velkou oblibu mělo ovoce a med. Z medu lidé připravovali nejoblíbenější nápoj-medovinu. Již v této době používali sůl a nejrůznější byliny jako koření. Časté využití měl i česnek, jehož název pochází právě z této doby. K nejoblíbenějším pokrmům však patřilo maso. Slované chovali prasata, ovce, pro mléko i maso hovězí dobytek, lovili divokou zvěř a zajímavostí je, že se vyhýbali kuřecímu masu, které jak tvrdí historické prameny, jim způsobovalo nemoci. Taky se Vám už sbíhají sliny a chtěli byste tradiční slovanské pokrmy ochutnat? Navštivte místa roadshow projektu Cyril a Metoděj, po stopách strhujícího příběhu, právě tam jsme si pro Vás připravili dobové ochutnávky!